top of page
2.1-T.png

3. Abrahamitische Religie Verenigd

Onze Conclusie: Alle leden respecteren elkaar, ook als ze verschillend denken over de leer van Profeet Abraham. We hechten veel waarde aan het volgen van gedeelde principes en morele waarden, waarmee we de drie belangrijkste religies bij elkaar brengen: Islam, Christendom en Jodendom.

Line-Gold-T.png

Moslims, Christenen en Joden: Samen Sterker

Bij De Natuurlijke Orde richten we ons op het verenigen van moslims, christenen en joden, die allemaal hun oorsprong vinden bij de profeet Abraham. Profeet Abraham speelt een centrale rol in het verbinden van deze religies, ondanks de verschillen in hoe ze zijn leer begrijpen. Volgens de Bijbel (Genesis 12:2-3) en de Koran (Soera 2:124) wordt Abraham erkend als een belangrijke leider en bron van inspiratie voor deze geloven. Hij wordt gezien als de stichter van de religie waaruit deze geloofstradities zijn ontstaan.

Door het samenvoegen van de interpretaties van de religie van Abraham, kunnen we de gemeenschappelijke spirituele basis van deze geloven begrijpen en streven naar eenheid en begrip. Dit is niet alleen belangrijk voor volwassen gemeenschappen, maar ook voor jongeren. In een tijd waarin jonge mensen worden beïnvloed door verschillende perspectieven, biedt het gezamenlijke streven naar eenheid binnen Islam, Christendom en Jodendom een waardevolle kans voor educatie. Door gedeelde principes uit onze heilige geschriften te benadrukken, kunnen we jongeren voorzien van een moreel kompas dat geworteld is in liefde, rechtvaardigheid en barmhartigheid.

Dit idee van "abrahamitische religies verenigd" sluit aan bij ons eerste principe: "Wij zijn gecreëerd." Dit principe benadrukt dat we allemaal voortkomen uit dezelfde bron, zoals beschreven in de heilige boeken. Door deze gemeenschappelijke oorsprong te erkennen, kunnen we ons verbinden en samenwerken om het kwaad in de wereld te bestrijden. Dit helpt ons niet alleen om onze eigen identiteit te versterken, maar ook om te begrijpen hoe we samen een positieve impact kunnen maken.

Het idee sluit ook aan bij ons tweede principe: "Groei is het doel van het leven." Samenwerking tussen deze religies bevordert persoonlijke en gezamenlijke groei. Door elkaar beter te begrijpen en onze krachten te bundelen, kunnen we als gemeenschap vooruitgang boeken en belangrijke doelen bereiken, zoals het bestrijden van armoede en het onderwijzen van de jeugd over gedeelde waarden.

Onze organisatie legt een sterke nadruk op ethiek en gedeelde morele waarden. We respecteren elkaar, zelfs als we mogelijk verschillen in interpretatie van de religie van Profeet Abraham. Door samen te werken, kunnen we effectiever onze gezamenlijke doelen nastreven en een rechtvaardiger en harmonieuzer samenleving bevorderen. Onze gezamenlijke inspanningen versterken niet alleen onze eigen ontwikkeling, maar dragen ook bij aan een wereld waar samenwerking en begrip de norm zijn. Door initiatieven te ontplooien en educatieve programma’s te ontwikkelen, kunnen we de jeugd verrijken met waarden en levenslessen uit de Heilige Boeken.

Door gezamenlijk te functioneren binnen dezelfde organisatie, kunnen we niet alleen ons begrip van elkaars geloof verdiepen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan vreedzaam samenleven en het realiseren van gedeelde doelen voor het welzijn van de samenleving als geheel.


De Overeenkomsten

De islam, het christendom en het jodendom delen veel overeenkomsten. Zo geloven ze en we, allemaal in één God (monotheïsme) en worden beschouwd als afstammend van de patriarch Abraham, waardoor deze Abrahamitische religies zijn. Elke religie heeft een heilig boek: de islam heeft de Koran, het christendom de Bijbel (Oude en Nieuwe Testament), en het jodendom de Tenach (vooral de Thora). Profeten spelen een centrale rol, met belangrijke figuren als Adam, Noach, Abraham, Mozes, en anderen die door alle drie erkend worden. Jezus wordt door christenen als de Messias beschouwd, terwijl hij in de islam als een profeet wordt gezien.

Verhalen zoals die van Adam en Eva, Noach en de zondvloed, Abraham en de belofte van God, en Mozes en de uittocht uit Egypte komen in alle drie de religies voor. Jeruzalem wordt in elke religie als een heilige stad beschouwd. Ook delen ze het geloof in een Dag des Oordeels, waarbij God de mensheid zal beoordelen. Het geloof in engelen als boodschappers van God, en de nadruk op een deugdzaam leven volgens morele richtlijnen, zijn ook gemeenschappelijke kenmerken. Alle drie religies beschouwen God als barmhartig en vergevingsgezind.

Daarnaast geloven ze in zowel een fysieke als een spirituele wereld en hechten veel belang aan het dagelijkse gebed. Alle drie geloven in een Messias, hoewel de interpretatie hiervan verschilt. In het christendom wordt Jezus Christus gezien als de Messias, terwijl in het jodendom de Messias nog moet komen en in de islam Jezus (Isa) zal terugkeren als de Messias. Vasten is een belangrijke praktijk in de islam (Ramadan), het christendom (Lijdenstijd), en het jodendom (Yom Kippur en andere vastendagen). Ook reinigen rituelen, die zowel fysiek als spiritueel van aard zijn, zijn belangrijk.

Morele waarden, zoals het onderscheid tussen goed en kwaad, worden sterk benadrukt. Familie en het gezin zijn in alle drie de religies van grote waarde. Ze delen ook het geloof dat God de schepper is van hemel en aarde. Iedere religie heeft specifieke geboden of wetten: de islam heeft de Sharia, het jodendom de Halacha, en het christendom legt nadruk op de Tien Geboden en de leer van Jezus. Het belang van naastenliefde wordt ook gedeeld, evenals de uiteindelijke doelstelling van vrede en rechtvaardigheid.

Religieuze feesten, zoals Eid al-Fitr en Eid al-Adha in de islam, Kerstmis en Pasen in het christendom, en Pesach en Yom Kippur in het jodendom, worden gevierd. Ze geloven allemaal in vergeving van zonden en een hiernamaals, waar het lot van mensen wordt bepaald op basis van hun daden. Kosher en Halal voedselwetten zijn belangrijke elementen in het jodendom en de islam. Ook is er een onderscheid tussen rein en onrein, en de schepping van de wereld door God is een centraal geloof. Homoseksualiteit wordt in alle drie de religies gezien als taboe en verboden, en heteroseksuele relaties worden als de norm beschouwd.

Het concept van zonde en de mogelijkheid om vergeven te worden, is ook een gedeeld idee. Religieuze leiders, zoals imams, priesters en rabbijnen, spelen een cruciale rol in het onderwijzen van gelovigen en het leiden van de gemeenschap. Het huwelijk wordt als een heilige verbintenis gezien, en besnijdenis is een religieus gebod in de islam en het jodendom. In sommige christelijke tradities wordt dit ook uitgevoerd.

In alle drie religies bestaan er plichten tegenover God, zoals gebeden, vasten, en het gehoorzamen van religieuze geboden. Ook delen ze een apocalyptische visie, waarin een eindtijd wordt verwacht waarin er een strijd tussen goed en kwaad zal plaatsvinden. Pelgrimstochten zijn een belangrijk religieus ritueel, zoals de Hadj in de islam, pelgrimstochten naar Jeruzalem en Rome in het christendom, en bezoeken aan de Klaagmuur in het jodendom. Verder zijn er traditionele kledingvoorschriften die de nadruk leggen op bescheidenheid, welke
 belangrijk zijn in alle drie tradities.

Hoewel de eerder genoemde overeenkomsten tussen het jodendom, het christendom en de islam enkele belangrijke punten belichten, zijn er nog veel meer gemeenschappelijke elementen tussen deze drie religies. In totaal zijn er meer dan honderd overeenkomsten te vinden, variërend van geloofsovertuigingen en ethische waarden tot rituelen en historische verhalen. Deze gedeelde kenmerken benadrukken de diepgewortelde verbindingen tussen deze Abrahamitische religies en onderstrepen hun gezamenlijke fundamenten.


Profeet: Een religieuze leider die een boodschap van God of een hogere macht ontvangt en doorgeeft aan mensen.
Interpretaties: De manier waarop iets wordt uitgelegd of begrepen.
Religies: Systemen van geloof die vaak gebaseerd zijn op een hogere macht of goden en die richtlijnen geven voor leven en gedrag.
Gemeenschappelijke: Iets dat door meerdere mensen of groepen gedeeld wordt.
Spirituele: Betrekking hebbend op de geest of ziel, en niet alleen op de materiële of fysieke wereld.
Identiteit: De eigenschappen of kenmerken die iets of iemand uniek maken.
Ethiek: De studie van wat goed en slecht is in handelen en besluitvorming; morele principes.
Moreel kompas: Het interne gevoel dat helpt bepalen wat juist of verkeerd is.
Barmhartigheid: Medelijden met anderen en het willen helpen van hen.
Gemeente: Een groep mensen die samenkomen voor een gemeenschappelijk doel of geloof.
Educatieve: Betrekking hebbend op onderwijs en leren.
Initiatieven: Acties of projecten die worden gestart om iets te bereiken.
Rechtvaardiger: Iets dat eerlijker of rechtvaardiger is.
Harmonieuzer: Meer in balans en zonder conflicten; beter afgestemd met elkaar.
Vreedzaam: In vrede, zonder conflicten of geweld.
Bijbel: Het heilige boek van het christendom.
Koran: Het heilige boek van de islam.
Torah: De eerste vijf boeken van de Hebreeuwse Bijbel, ook heilig in het jodendom.
Monotheïsme: Het geloof in één enkele God.
Abrahamitische religies: Religies die hun oorsprong toeschrijven aan de patriarch Abraham (jodendom, christendom, islam).
Heilige boeken: Belangrijke religieuze teksten die worden beschouwd als het woord van God (Koran, Bijbel, Tenach).
Profeten: Mensen die door God zijn gekozen om zijn boodschap aan de mensheid over te brengen.
Messias: Een gezalfde redder of bevrijder die in de toekomst verwacht wordt.
Dag des Oordeels: De dag waarop God de wereld zal oordelen over hun daden.
Engelen: Boodschappers van God die tussen God en mensen communiceren.
Morele richtlijnen: Regels en principes voor goed gedrag volgens religieuze normen.
Rituelen: Symbolische handelingen die in religies worden uitgevoerd om geloof uit te drukken.
Reinheidswetten: Regels die bepalen wat schoon of zuiver is, fysiek of spiritueel.
Kosher/Halal: Voedselwetten in respectievelijk het jodendom en de islam over wat toegestaan is om te eten.
Zonde: Een overtreding van religieuze of morele wetten.
Vergeving: Het kwijtschelden of over het hoofd zien van zonden door God.
Apocalyptisch: Gerelateerd aan de eindtijd of de ondergang van de wereld.
Pelgrimstochten: Religieuze reizen naar heilige plaatsen.
Besnijdenis: Religieuze praktijk waarbij een stuk van de voorhuid van de penis wordt verwijderd, vooral in het jodendom en de islam.
Dominantie: Overheersing of controle, vaak gebruikt in de context van mannelijke leiderschap binnen religies.
Heteroseksualiteit: Aangetrokken zijn tot mensen van het andere geslacht.
Homoseksualiteit: Aangetrokken zijn tot mensen van hetzelfde geslacht.
Patriarch: Ouder of stichter van een familie of volk, vaak Abraham genoemd in deze context.

Line-Gold-T.png
giphy (1).gif
1701738727.png

Leer de kern van onze organisatie kennen met ons compacte handboek over de 21 Principes van De Natuurlijke Orde. Ontdek de essentie van onze waarden en word geïnspireerd door beknopte en krachtige beschrijvingen van elk principe. Download nu online het gratis e-boek en vind richting voor een leven in harmonie en verbondenheid. We laten de wereld weten waar we voor staan!

bottom of page